Izvlačen novac iz osiguravajućih kuća

Bez autora
Jun 10 2015

Agencija za osiguranje RS obavijestila je tužilaštvo da postoje sumnje da su pojedine osiguravajuće kuće sklapale ugovore putem kojih se novac nezakonito odlijevao iz društava. U izvještaju o radu Agencije za osiguranje RS za prošlu godinu navedeno je da su, zbog uočenih nepravilnosti u poslovanju pojedinih društava, obaviješteni Ministarstvo finansija, Poreska uprava, Agencija za bankarstvo, Komisija za hartije od vrijednosti i tužilaštvo. Direktor Agencije za osiguranje Božana Šljivar kazala je "Glasu Srpske" da su obavijestili tužilaštvo zbog sumnje da se radi o nezakonitim poslovima pojedinih društava. To su uglavnom bili ugovori putem kojih se odlijevao novac iz društava za osiguranje sa sumnjom da se radi o nezakonitim poslovima. Naše sumnje su da se tu radi o fingiranim pravnim poslovima. Neke do tih transakcija su bile i sa povezanim licima, tako da smo o tome obavijestili tužilaštvo. Takvih pojava nije bilo u većem broju društava, odnosno taj broj nije alarmantan, kazala je Šljivar navodeći da ne može otkrivati o kojim osiguravajućim društvima se radi.

Izvlačen novac iz osiguravajućih kućaAgencija za osiguranje RS obavijestila je tužilaštvo da postoje sumnje da su pojedine osiguravajuće kuće sklapale ugovore putem kojih se novac nezakonito odlijevao iz društava.

U izvještaju o radu Agencije za osiguranje RS za prošlu godinu navedeno je da su, zbog uočenih nepravilnosti u poslovanju pojedinih društava, obaviješteni Ministarstvo finansija, Poreska uprava, Agencija za bankarstvo, Komisija za hartije od vrijednosti i tužilaštvo.

Direktor Agencije za osiguranje Božana Šljivar kazala je "Glasu Srpske" da su obavijestili tužilaštvo zbog sumnje da se radi o nezakonitim poslovima pojedinih društava.

- To su uglavnom bili ugovori putem kojih se odlijevao novac iz društava za osiguranje sa sumnjom da se radi o nezakonitim poslovima. Naše sumnje su da se tu radi o fingiranim pravnim poslovima. Neke do tih transakcija su bile i sa povezanim licima, tako da smo o tome obavijestili tužilaštvo. Takvih pojava nije bilo u većem broju društava, odnosno taj broj nije alarmantan - kazala je Šljivar navodeći da ne može otkrivati o kojim osiguravajućim društvima se radi.

Agencija za osiguranje je lani dostavila Poreskoj upravi RS više informacija koje upućuju na sumnju na nepoštovanje poreskih propisa.

U izvještaju je navedeno da je posebna pažnja bila usmjerena na izloženost opasnosti društava za osiguranje nakon što je u bijeljinskoj Bobar banci pokrenut postupak likvidacije. To se posebno odnosilo na "Bobar osiguranje" koje je vlasnički povezano sa Bobar bankom zbog čega je Agencija za osiguranje u tom društvu sprovela i vanredni nadzor.

Poseban dio nadzora predstavljalo je praćenje stanja u četiri društva kod kojih su identifikovani povećani rizici. Utvrđeno je da su te osiguravajuće kuće imale depozite kod Bobar banke u iznosu od 5,5 miliona KM, što čini 4,6 odsto ukupnog deponovanog novca sektora osiguranja na računima banaka.

- Utvrđeno je da je neizvjesna naplata deponovanih sredstava i da je zbog toga ugrožena adekvatnost kapitala kod dva društva za osiguranje. Preduzete su odgovarajuće mjere, koje su već djelimično, do trenutka izrade ovog izvještaja, rezultirale poboljšanjem finansijskog položaja kod pojedinih društava za osiguranje - navodi se u izvještaju Agencije za osiguranje.

Šljivar kaže da i dalje prate situaciju u tim, ali i ostalim društvima.

- "Dunav osiguranje" Banjaluka i "Garant osiguranje" Brčko su izvršili dokapitalizaciju, "Bobar osiguranje" je u toku, a kod "Krajina osiguranja" Banjaluka se očekuje dokapitalizacija, tako da bi na kraju mjeseca trebalo da imamo sliku koliko su naši nalozi uspješno realizovani - kazala je Šljivar i dodala da na tržištu osiguranja lani nije bilo većih promjena u odnosu na ranije godine.

Kontrole

Agencija za osiguranje je lani u društvima za osiguranje obavila 18 kontrola. Obavljeno je 16 redovnih i dvije vanredne, u "Bobar osiguranju" i u "Krajina osiguranju".

Mjere iz dodatnog praćenja četiri društva za osiguranje koje im je izrekla agencija

- usvajanje mjera radi ispunjavanja zahtjeva adekvatnosti kapitala i poboljšanja likvidnosti - 3 društva
- ograničenje raspolaganja sredstvima koja služe za pokriće tehničkih rezervi - 1 društvo
- zabrana raspolaganja, opterećenja ili korišćenja bilo kojeg oblika imovine društva za osiguranje - 1 društvo
- zabrana pojedinih finansijskih transakcija bez saglasnosti Agencije - 1 društvo
- nalog za razrješenje direktora i imenovanje novog - 1 društvo

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik